Almost in Passing


Experimental Art in Istanbul

DOGZSTAR, 2. April 2010, 10 p.m.
GALLERY 5533, 3. April 2010, 3 p.m.

Opening 3rd April 3pmMeet the artists on Tue 6th April between 1 and 6 p.m.

The presentation of artworks by young Austrian artists at Istanbul’s Gallery 5533 will feature a representative selection of contemporaryproductions. Videos, photography, objects, performances as well as audio installations are to reflect the artists’ personal experiences as well as their social and political backgrounds.

The exhibition will be accompanied by an evening with experimental electronic music, art projects and performances at Dogzstar Club Istanbul all aimed at stimulating productive exchanges and discussions. I will perform there for the first time as DJ and VJ under my synonym Image Recorder. The show was curated by Professor Dr. Martin Hochleitner (Director of the Gallery of the Federal Province of Upper Austria) together with the Department of Experimental Art of the University of Art and Industrial Design Linz (Andrea van der Straeten and Hubert Lobnig).

This exhibition in Istanbul constitutes the second part of an ongoing exchange between the Department of Experimental Art and the young and vibrant art scene of Istanbul. During their stay at Yildiz Technical University Istanbul under the Erasmus programme, Oona Valarie Schager and Ufuk Serbest (both students at the Department of Experimental Design) initiated, curated and organised the very first exhibition of young artists from Istanbul in Linz.

In April 2009, this show – Inspiring Stanbul – for the first time spotlighted the work of young Turkish
artists right at the heart of Linz while also representing the co-operation between the University of Art
and Industrial Design Linz and Linz 09 – European Capital of Culture.

ALMOST IN PASSING AT GALLERY 5533

HILLARY ALLEN, JAKOB BREITWIESER, SUSANNA FLOCK, ULRICH FOHLER,
KATHARINA GRUZEI, GERDA HAUNSCHMID, ASENA HAYAL, VERENA HENETMAYR,
ELISABETH KRAMER, SIGRID KRENNER, PAMELA LITZLBAUER, KATHARINA LOIDL,
AGNES MIESENBERGER, STEPHANIE MOLD, CLAUDIA NICKL, TANJA OBERNBERGER,
SANDRA OBWEGESER , CHRISTINE PAVLIC, HANNA PRIEMETZHOFER, ANTONIA
PROCHASKA, JOHANNES RAMSL, NORA RIEDL, KAROLINE RUDOLF, OONA VALERIE
SCHAGER, UFUK SERBEST, STEFAN STIPEK, FRANZISKA THURNER

ALMOST IN PASSING AT DOGZTAR

MARTIN & THE EVIL EYES OF NUR
DIE FAXEN
NU FUK FEAT.JMC
IMAGE RECORDER
Visuals
TSCHOERDA
SYSTEM JAQUELINDE

SELECTION AND ORGANISATION: MARTIN HOCHLEITNER AND HUBERT LOBNIG


ORGANISATION: ANDREA VAN DER STRAETEN, WILTRUD HACKL, ALEXANDER GLANDIEN
ASENA HAYAL, STEPHANIE MOLD, VALERIE OONA SCHAGER AND UFUK SERBEST


Sanat ve Tasarım Üniversitesi Deneysel Tasarım Fakültesi İstanbul’da

Sergi Açılışı:
Yer: Galeri 5533
Tarih: 03.04.2010
Saat: 15:00
Performans:
Yer: Dogzstar
Tarih: 02.04.2010
Saat: 21:00

Nisan ayında Galeri 5533’te yer alacak “Almost in Passing” sergisi kapsamında genç Avusturyalı sanatçıların güncel yapıtlarından temsili kesitlere yer verilecek.

Video, fotoğraf, heykel, ses enstalasyonu ve performansların yer alacağı sergideki çalışmalar sanatçıların şahsi tecrübelerini, sosyal ve siyasi geçmişlerini yansıtan birer çalışma olarak ele alınabilir. Sergiye paralel olarak diyalog ve tartışma ortamı yaratmak için Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde konferans ve sunumlar; Dogzstar gece kulübünde deneysel elektronik müzik, projeler ve performanslar gerçekleştirilecek.

Serginin küratörlüğünü Kuzey Avusturya Landesgaleri Direktörü Dr. Martin Hochleitner ve Linz Sanat ve Tasarım Üniversitesi Deneysel Tasarım Fakültesi öğretim görevlileri Andrea van der Straeten ve Hubert Lobnig yürütüyor. Bu sergi Linz Sanat ve Tasarım Üniversitesi Deneysel Tasarım Fakültesi’nin İstanbul’un genç ve dinamik sanat topluluğu ile süregelen işbirliğinin bir parçası olarak yorumlanabilinir. Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde eğitim gören Linz Deneysel Tasarım Fakültesi öğrencileri Valarie Schager ve Ufuk Serbest, bu süre zarfında Linz’te ilk defa genc İstanbullu sanatçıları konu edinen bir sergi gerçekleştirdiler. 2009 Nisan ayında Linz’in merkezinde gerçekleşen Inspring Stanbul sergisi büyük ilgi görürken Linz Sanat ve Tasarım Üniversitesi’nin Linz 09 Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamındaki işbirliğinin de bir göstergesi oldu. http://www.peligro.at/istanbul/

Galeri 5533, Dogzstar, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

0 Kommentare: